Food

 

Een tweede leven voor gezond eten

Eerst samen 3 tot 4 ton onverkochte groenten en fruit verzamelen op de zondagsmarkt in de Abattoir.

Om ze daarna te delen met iedereen die er nood aan heeft.

Dat is COLLECTMET

Waarom ?

Niet iedereen vindt het even makkelijk om gezond te eten. En op de zondagsmarkt van de Abattoir wordt er heel wat voedsel in haast perfecte staat weggegooid. Met COLLECTMET slaan we twee vliegen in één klap: we bestrijden voedselverspilling en delen groenten en fruit met wie dat nodig heeft.

In ’t kort

Circulair voedselsysteem. Want we doen iets met het voedsel dat marktkramers niet verkocht krijgen.


Ingrediënten voor onze DREAMKITCHEN. Zo kunnen we een hele week lang gezonde lunches klaarmaken voor iedereen met zin in een voedzame maaltijd.

Divers team van vrijwilligers. Op zondag gaan zij samen aan de slag. En als de klus geklaard is, krijgen ze zelf een stevige portie groenten en fruit mee.

Sensibilisering over voedselverspilling. We informeren vrijwilligers, marktbezoekers en marktkramers over het probleem en hopen zo meer mensen bewust te maken.

Gedeeld met partnerorganisaties. Blijven er na de verdeling nog groenten en fruit over? Dan delen we ze met partnerorganisaties die actief zijn in de voedselhulp.

Gezond eten toegankelijk maken. We delen een bonte verzameling groenten en fruit met mensen die normaal niet makkelijk aan gezond eten geraken.

Geen voedselbank. COLLECTMET gaat niet gewoon over eten inzamelen en verdelen. Wat wij doen, is mensen samenbrengen: van vrijwilligers tot toevallige passanten.

Voor wie?

Iedereen is welkom. En zeker:

  • Vrijwilligers die iets willen doen tegen voedselverspilling.
  • Jij, als je groenten en fruit nodig hebt.

    Praktische info

    • Inzamelen: zondag van 14 tot 17 uur.
    • Verdelen: maandag van 14 tot 17 uur.
    • Spring gerust ook binnen in onze DREAMKITCHEN. Da’s ons restaurant in de buitenlucht waar we gezonde lunches klaarmaken en iedereen mee mag koken.

    Vragen? Mail naar victoria@cultureghem.be.

    Een plek om elkaar te ontmoeten en met elkaar te delen waar iedereen welkom is.

    Tal van acties en evenementen om de straten van Brussel terug op te eisen. 

    Weet je niet waar je heen moet? ⬇

    Ontdek...

    Cultureghem

    Het team

    onze acties

    Rue Ropsy Chaudron 24,
    1070 Anderlecht

    Een Vraag?

    3 + 11 =

    Onze acties zijn onderverdeeld in drie categorieën →


    "Het heroveren van de publieke ruimte, door elkaar te helpen en inclusief samen te werken, met als doel een meer menselijke stad.

    People

    Initiatieven die mensen samenbrengen

    OMTA

    Verbinding maken via kunsten/ cultuur.

    LOKET

    Co-creëren zonder grenzen.

    dreamteam

    Maak deel uit van
    de verandering

    Space

    Verbinding maken en opportuniteiten creëren

    ketmet

    De grootste en meest verrassende speelplek
    van Brussel.

    GRNS

    Ontwikkel een deel-en ontmoetingsplek in
    jouw buurt.

    vadrouille

    Verander je
    straat voor 1 dag. 

    Food

    Gezonde voeding, dat verbindt.

    dreamkitchen

    Het solidair restaurant.

    collectmet

    Neem actie tegen voedselverspilling.

    kookmet

    Ontdek nieuwe
    perspectieven via
    de keuken. 

    Hier is altijd iets te beleven!


    In Cultureghem zijn er elke week evenementen. Terugkerende acties waar je altijd op kunt rekenen en tal van andere leuke evenementen.

    Volgende evenementen

    No event found!

    Agenda

    Nieuws

    pARTy, ons nieuwe project rond kunsteducatie

    pARTy is een nieuw project binnen de werking van Culturghem, het is een bruisend feest georganiseerd door Cultureghem, MUS-E Belgium en Huis van het Kind Anderlecht en transformeert kunsteducatie in Kuregem tot een smeltkroes van jeugdwerk, cultuur en welzijnswerk. We...

    C PARTI op woensdag 24 april

    C PARTI voor een uitzonderlijk nieuw seizoen, dus kom op 24 april 2024 naar onze feestdag! Het is de perfecte gelegenheid om de mooie dagen die eraan komen te vieren, te spelen in de openbare ruimte, goed eten en leuke momenten te delen, en vooral aan de kinderen te...

    Mobilisatie tegen voedselonzekerheid: Ons voedselsysteem ligt op palliatieve zorgen!?

    Als onderdeel van het festival rond Voedseltransitie “Nourrir Bruxelles” organiseert het Collectief van de Gratin de la Colère (waar Cultureghem samen met een tiental andere organisaties lid van is) een mobilisatie op 11 april om de tekortkomingen van ons...

    Kom mee koken op KOOKMET! (de laatste plaatsen)

    KOOKMET is een project waarbij klassen uit het kleuter, lager, middelbaar en hoger onderwijs een educatieve en bovendien unieke workshop rond voeding volgen. Maar je kan ook komen mee koken met je collega’s. KOOKMET dat is koken in openlucht , een ontmoetingsplaats ,...

    Lancering van het Mangu Sane-project!

    Het MANGU SANE-project gaat van start, een initiatief dat streeft naar toegankelijkheid van kwalitatief hoogwaardig en duurzaam voedsel voor iedereen. Elke donderdag bundelen VRAC en DREAMKITCHEN hun krachten om dit netwerk te promoten, dat biologische, duurzame en...

    Bekijk alle artikelen

    Onze instagram

    Follow on Instagram !

    Nos activités sont réparties en trois catégories →


    Toutes les activités présentes sur ta droite on la même vision :
    Se réappropriant l’espace publique avec entraide et inclusivité afin de créer une ville plus humaine.

    People

    Les initiatives qui rapprochent.

    OMTA

    Recréer des liens à travers l’art/culture.

    LOCKET

    Co-créer sans limites.

    dreamteam

    Fais Partie du changement.

    Space

    Créer du lien et des opportunités.
    ketmet

    La plus grande et surprenante pleine de jeux de Bruxelles.

    GRNS

    Crée un espace de rencontre et partage dans ton quartier.

    vadrouille

    Transforme ta rue pour une journée.

    Food

    Nourriture durable qui créer du lien.
    dreamkitchen

    Le resto où tu peux passer de cuisinier à serveur à client.

    collectmet

    Prends action
    contre le gaspillage alimentaire.

    kookmet

    Découvre d’autres perspectives à
    travers la cuisine