Ons lievelingsinstrument om mensen samen te brengen

KOOKMET is er voor iedereen: kinderen, jongeren, hun ouders, jeugdbewegingen, bedrijven en organisaties uit de buurt, uit Brussel en de verre omgeving. KOOKMET richt zich op een zo breed mogelijke doelgroep opdat mensen van ver weg en van heel dichtbij elkaar zouden kunnen ontmoeten rond onze tafels.

KOOKMET is een bruisende ontmoetingsplaats waar we iedereen met open armen verwelkomen. Het is een sociaal gebeuren. Het gezamenlijke doel zorgt voor een vlotte wederzijdse kennismaking en samenhorigheid binnen de groepjes.

De deelnemers leren elkaars sterktes kennen en leren omgaan met de zwakheden van de ander. Doorheen het hele proces van groenten en fruit kiezen, wassen, eten bereiden, samen eten en opruimen, ontstaat er een heerlijke groepsdynamiek waarbij elke deelnemer zijn/haar rol opneemt. Sociale vaardigheden en attitudes worden meteen in de praktijk uitgetest en waar nodig bijgesteld.

Onvoorspelbare gebeurtenissen zorgen voor een leuke twist aan de activiteit, waardoor de deelnemers hun plannen en methodes telkens moeten aanpassen.

 

Naast het sociale luik, dat zeer prominent aanwezig is, draagt KOOKMET eveneens bij tot de individuele ontwikkeling van elke deelnemer. Ze ontdekken nieuwe talenten bij zichzelf en bouwen aan hun zelfvertrouwen bij het slagen van elke deelopdracht. Een lekker en aantrekkelijk gerecht versterkt het groepsgevoel en zal ook bijdragen tot een positief zelfbeeld van iedereen aan tafel! 

 

“Een hele dikke proficiat: zeer doordacht concept dat heel vlot loopt.” – BS Vierwinden

 

KOOKMET CLASSIC

KOOKMET Classic is historisch onze allereerste kookmetversie waarbij het dagelijkse leven op de markt een belangrijke rol speelt en onze leeromgeving bij uitstek is. Welkom op de grootste markt van Brussel, waar een 170-tal nationaliteiten, wekelijks haar inkopen doet. Een beleving op zich.

Temidden van de bruisende markt vertelt onze KOOKMET CHEF je meer over duurzaam en seizoensgebonden koken. De deelnemers trekken er in kleine groepen op uit om ingrediënten te kopen terwijl onze mobiele keukens onder de overdekte markt staan opgesteld.

Met de groenten en fruit van de markt gaan we aan de slag om een overheerlijke en gezonde lunch op tafel te toveren. Wie wil, nodigt voorbijgangers en mensen met honger mee uit aan tafel om samen lekker te eten in een prachtige historische setting. 

Bekijk hier onze KOOKMET MOVIE

 

KOOKMET RECUP

KOOKMET RECUP is samen vanuit een frigo vol onverkochte groenten en fruit  samen nadenken wat je met al deze voedseloverschotten kan gaan klaar maken. Op een eenvoudige en gezonde manier leer je koken met voedseloverschotten van de wekelijkse markt op de Abattoir. Onze KOOKMET CHEF legt jullie eerst uit waarom we dat doen. Deelnemers mogen mensen uitnodigen aan de tafel. Mensen die zelf achter wat voedseloverschotten komen, mensen die langskomen, mensen die zin hebben in een babbel. Het gezamenlijke doel zorgt voor een vlotte wederzijdse kennismaking en samenhorigheid binnen de groep. De deelnemers leren de sterktes van elkaar kennen en leren omgaan met de zwakheden van de ander. Doorheen het hele proces van een menu bedenken, wassen, eten bereiden, samen eten en opruimen, ontstaat er een heerlijke groepsdynamiek waarbij elke deelnemer zijn/haar rol inneemt. Sociale vaardigheden en attitudes worden meteen in de praktijk uitgetest en waar nodig bijgesteld.

Bekijk hier onze KOOKMETRecupMovie.

 

 

KOOKMET op vadrouille

KOOKMET op vadrouille is ontstaan uit bepaalde regelgevingen, noden en behoeften. Scholen mogen of kunnen niet meer naar KOOKMET komen omwille van de Corona maatregelen. Het wordt momenteel afgeraden of verboden door preventieadviseurs en beleidsvoerders. Risico’s voorkomen is belangrijk, dat beseffen wij ook en tegelijkertijd zoeken we ook naar veilige en waardige alternatieven!

Het zijn moeilijke tijden, vele activiteiten worden aan banden gelegd of beperkt in omvang. Maar wij blijven oplossingen aanreiken.

Indien je als school niet meer naar KOOKMET mag of kan komen, kunnen wij wel naar jullie toe komen! We laden ons kookgerei en onze ingrediënten in onze bakfietsen, en trappen moedig tot bij jullie. Ook voor onze keukens ontwikkelden we mobiele versies waarmee we bij jullie een volledige KOOKMET op poten kunnen zetten.

We doen dit graag buiten op jullie speelplaats onder een afdak zodat ook het weer geen spelbreker hoeft te zijn. En vanzelfsprekend doen we dit ook coronaproof!

Kookmet voor scholen

Op speelse wijze komen leerlingen in contact met toegankelijke gezonde voeding. Onze KOOKMET CHEF vertelt alles over duurzaam en seizoensgebonden eten. 

Kom je op maandag? Dan trekt iedereen in onze frigo gevuld met onverkochte groenten en fruit om nadien met deze voedseloverschotten aan de slag te gaan. 

Kom je op vrijdag? Dan trekt iedereen met herbruikbare marktzakken naar de groente- en fruitkraampjes van de grootste markt van Brussel: Abattoir! Met slechts 2€ per deelnemer kopen ze alle ingrediënten die nodig zijn om een gezond, lekker en bijzonder funky 3-gangenmenu op tafel te toveren. 1€ voor zichzelf, 1€ om de maaltijd te delen met iemand anders.

Het koken zelf doen we op zelfontworpen mobiele keukens op de markt. Onze KOOKMET CHEFS begeleiden het hakken, snijden, roeren en mixen. Rond het middaguur staat er een heerlijke maaltijd op onze lange gastentafel te dampen. We schuiven samen met andere bezoekers die we ontmoetten onze voeten onder tafel en nemen de tijd om samen te genieten van al deze smaken, kleuren en geuren. Daarna wassen we af en hernemen we wat we allemaal geleerd hebben. Met volle magen, blije gezichten en nieuwe inzichten keert iedereen terug naar huis!

Brusselse Nederlandstalige scholen kunnen voor KOOKMET subsidies aanvragen bij de VGC via Klas in Actie. Doe tijdig je aanvraag!

Bekijk onze sfeerfoto’s op de Facebookpagina.

Voor een prijsofferte vul je dit aanvraagformulier in.

“Zowel de leerlingen als ikzelf waren enorm tevreden over de workshop, uitleg en rondleiding die we gekregen hebben. De chef als de medewerkers waren zeer vriendelijk en motiverend naar de leerlingen toe. Het was fijn om te luisteren naar iemand die de zaken met zoveel passie brengt. Wij komen volgend jaar terug!” – Don Bosco Groot-Bijgaarden

Teambuild voor pro's

Bij Cultureghem bouwen we aan de stad van onderuit. En jij mag meedoen!

KOOKMET is ons lievelingsinstrument om mensen samen te brengen. Met gezonde, betaalbare voeding en enkele bijzonder funky mobiele keukens, bouwen we elke week opnieuw het meest aantrekkelijke pop-up restaurant van de stad. Onze tafels worden niet alleen bezocht door de duizenden marktbezoekers met hun honderden verschillende nationaliteiten, we maken ook graag plaats voor scholen, partners, organisaties, bedrijven, … die een dagje mee willen komen genieten van de magie van KOOKMET.

Denk je dat wij samen een interessante dag voor je team in mekaar kunnen boksen? Wij zijn er nu al van overtuigd dat je aan het juiste adres bent.

Bekijk onze sfeerfoto’s op de Facebookpagina.

Voor een prijsofferte vul je dit aanvraagformulier in.

“We trokken met een 35-tal collega’s naar Abattoir; nieuwsgierig wat het zou geven om eens een andere invulling te geven aan een teamevent dan de ‘klassieke teambuildings’. Het was een FANTASTISCHE groep, zowel het KOOKMET team als de leerlingen. Een absolute SUPER ervaring. 14 gemotiveerde leerlingen van allerlei nationaliteiten hebben er samen met het KOOKMET team voor gezorgd dat wij weer wat rijker naar huis zijn teruggekeerd. Prachtig initiatief dat ons allen een warm gevoel gaf!” –  Roche België

Info & inschrijvingen

We bieden deze ateliers het liefst aan op maandag en vrijdag, maar ook op andere dagen zijn er tal van mogelijkheden.

Inschrijven voor KOOKMET doe je via deze link.

Het handboek bij KOOKMET voor leerkrachten en begeleiders vind je hier.

We hebben ook lespakketten ontwikkeld over de thema’s waarmee we aan de slag gaan tijdens KOOKMET.

Bekijk hier onze KOOKMETMOVIE en hier onze KOOKMETRecupMovie.

Heb je nog een vraag? 

Contacteer dan cath@cultureghem.be