COLLECTMET

Vechten tegen voedselverspilling en voor toegang tot gezonde voeding voor iedereen

Missie en visie van COLLECTMET:

Collectmet is zes jaar geleden ontstaan vanuit Cultureghem en enkele buurtbewoners uit Kuregem met als doel de voedseloverschotten van de markt te recupereren en te delen met iedereen die het nodig heeft.

Voedselverspilling bestaat nog steeds op de markten en de bestrijding is erg belangrijk. Collectmet sensibiliseert marktkramers en marktbezoekers, en trekt dit bewustzijn ook door naar andere activiteiten zoals KOOKMET RECUP, BARATTOIR en DREAMKITCHEN.

Naast de strijd tegen voedselverspilling, helpt Collectmet de mensen die honger hebben. We merken helaas dat het recht op gezonde voeding voor iedereen nog steeds een illusie is. Met Collectmet zoeken we naar oplossingen en zetten we op onze manier deze strijd verder.

Zondag: RECUP

Voor dit project vertrekken we vanuit onze vaste stek op Abattoir. Op vrijdag, zaterdag en zondag vindt hier de grootste markt van Brussel plaats met wekelijks 100.000 bezoekers. Heel wat marktkramers hebben op zondagnamiddag overschotten die ze na de markt weggooien omdat ze ze niet meer kunnen verkopen door kleine beschadigingen. Verse groenten en fruit waar heel wat mensen in de buurt zonder COLLECTMET geen toegang toe hebben.

Met ons team vrijwilligers trekken we elke zondag de markt op om deze producten op te halen. Elke zondag halen 30 à 40 vrijwilligers tussen de 3 en 4 ton groenten en fruit op. Het is een heel divers team dat samen aan de slag gaat en elkaar ook beter leert kennen. Op het einde van de dag, kunnen de vrijwilligers zelf ook een zak fruit en groenten mee naar huis nemen. De rest wordt in onze frigo bewaard om op maandag verder te delen.

Maandag: COLLECTMET’s DREAMKITCHEN

Elke maandag gaat onze grote DREAMKITCHEN open. We stellen onze mobiele keukens op onder de overdekte markt en vanaf 10 uur is iedereen welkom in onze gigantische keuken. Hier gaan we samen aan de slag om de verloren groenten en fruit die zondag werden opgehaald om te toveren tot gezonde gerechten zoals soep, sap, fruitmoes of confituur die we aan onze voedselpakketten kunnen toevoegen. We geloven dat deze manier de beste is om de strijd tegen voedselverspilling verder te zetten. In onze DREAMKITCHEN leer je aan de slag te gaan met beschadigde producten die zeker nog consumeerbaar zijn! Smaak zie je niet, die proef je!

Collectmet is geen voedselbank en wil niet zomaar de fruit en groenten die we op zondag recupereren uitdelen, maar wil de mensen in contact brengen met elkaar door samen te koken en te eten onder de overdekte markt. Naast de gelegenheid om nieuwe producten te leren kennen, staan sociaal contact, vertrouwen en emancipatie centraal bij Collectmet. 

Als er na de distributie nog groenten en fruit overblijven, worden deze gedeeld met onze partnerorganisaties actief in de voedselhulp. Met deze partners willen we de strijd voor gezonde voeding in de wijk verder zetten, maar ook de linken tussen de organisaties versterken door sterke partnerschappen op te bouwen.

Woensdag: COLLECTMET’s OPEN KITCHEN

Ook op woensdag dragen we ons steentje bij in onze strijd tegen de voedselverspilling. Van april tot oktober laten we na Barattoir de keukens onder de overdekte markt staan om ze beschikbaar te stellen voor de mensen uit de buurt. We voorzien wat groenten en fruit waarmee geïnteresseerden zelf aan de slag kunnen. Het is de ideale plek om creatief te koken en nieuwe recepten te ontwikkelen terwijl de kinderen op Ketmet spelen. Op het einde van de dag, nemen ze wat ze gekookt hebben mee naar huis om dat verder te delen met familie en vrienden.

Wil je meedoen? 

  • Vrijwilliger op zondag:

Elke zondag spreken we af om 14 uur aan onze frigo (zie plan en google maps). Na een kleine uitleg en briefing trekken we de markt op. De actie duurt tot ongeveer 17 uur. Voorzie zelf een zak zodat je wat groenten en fruit mee naar huis kan nemen.

  • Heb je groenten en fruit nodig?

Elke maandag mag je vanaf 10u in onze DREAMKITCHEN aansluiten. Na het delen van de soep, worden de voedselpakketten uitgedeeld. We ronden af rond 13 uur.

Door de corona maatregelen, mogen we voorlopig niet samen koken, maar je bent wel welkom om 12u om een lekere soep te drinken en wat groenten en fruit mee naar huis nemen.

  • Nog een vraag?

Stuur een mail naar Victoria@cultureghem.be

Met de steun van de gemeente Anderlecht, Brussel en Molenbeek.