Hoe vergroten we de eigenaarschap van burgers over de publieke ruimte door diens culturele programmatie volledig in handen te leggen van haar gebruikers?
Met OMTA willen we culturele interventies delen met mensen voor wie toegang tot cultuur geen evidentie is. Met het project “HOW TO OMTA” ontwikkelen we een methodiek om de culturele programmatie op Abattoir structureel te kunnen laten bepalen door haar gebruikers en zo hun eigenaarschap over publieke ruimte te vergroten.
Het project bestaat uit 2 delen:
- Een cultuurcomité bestaande uit gebruikers van de site en buurtbewoners (lees: allerhande mensen die van Abattoir een unieke, bruisende plek maken) neemt de touwtjes in handen! Het afgelopen jaar ging het cultuurcomité op stap om zich te laten inspireren en hebben zich het recht tot cultuur in de stad toe-geëigend. In januari en februari ontwikkelden we een reeks think sessions samen met Visual Garden om een methodiek te creëren om alle artistieke voorstellen die voor de site binnenkomen te “filteren” volgens gedeelde waarden.Vanaf maart gaat het cultuurcomité over tot actie: met hun gedeeld waardenkader als basis, werken ze aan de programmatie van het OMTA-festival september ’23. Het festival is een test-evenement om hun methode op het terrein te testen en wordt de culturele hoogmis van Cultureghem, dit jaar!
- Een lerend netwerk van Vlaamse cultuurpartners nodigt het comité uit om bij hen langs te gaan. Elke partner is op zijn of haar eigen manier bezig met het democratiseren van het beslissingsproces rond artistieke programmatie. De partners komen regelmatig samen om uit te wisselen rond specifieke thema’s en zijn een kritisch klankbord voor elkaars zoektocht in het participatief werken.
Het OMTA festival zal plaatsvinden van maandag 18 tot en met vrijdag 22 september 2023 op de site van de Abattoirs in Anderlecht. Vragen? Zin om deel te nemen? anne@cultureghem.be
Credits
Think sessions in samenwerking met: Visual Garden (Judith Du Faux) ; Partners van het lerend netwerk: cultuurcentrum 30cc (Leuven), Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), Park Poetik (Brussel), S.M.A.K. (Gent), Kunstencentrum VierNulVier, (Gent), Voem ; Ondersteund door: Demos
Mogelijk gemaakt dankzij steun van: