Timmer eens een jeugdhuis! (DS 4/8/2014)

by | Août 4, 2014

Vroeger hingen ze op straat rond, vandaag ontmoeten de jongeren uit Kuregem elkaar in hun zelfgebouwd jeugdhuis. Vanaf september organiseren ze er ook activiteiten voor de buurt. ‘We willen kinderen de kansen geven die wij nooit gehad hebben.’

 

Vroeger hingen ze op straat rond, vandaag ontmoeten de jongeren uit Kuregem elkaar in hun zelfgebouwd jeugdhuis. Vanaf september organiseren ze er ook activiteiten voor de buurt. ‘We willen kinderen de kansen geven die wij nooit gehad hebben.’

Van onze redactrice

Eline Bergmans

Brussel De Bronx van Brussel en de no-gozone van de hoofdstad: Kuregem komt meestal in de krant omdat er iets fout loopt in de wijk. ‘Wij wilden daar iets aan veranderen’, zegt Salah (18) die in september aan zijn laatste jaar publiciteit en illustratie begint.

Op donderdagnamiddag vergadert hij met zijn vrienden over de feestelijke opening van hun jeugdhuis. Dat hebben ze met recyclagemateriaal getimmerd op de site van het slachthuis van Anderlecht.

‘We hebben autobanden gevonden in de kelder ‘, zegt Abdel Hayani (20), een van de oudsten van de groep die als parkeerwachter op het slachthuis werkt. ‘Toen kregen we nog een stapel houten paletten en hulp van twee professionele werkmannen. We hebben een half jaar hard gewerkt en nu is het onze plek.’

Op de Abattoir-site is er drie dagen per week een markt, maar op de andere dagen is het terrein verlaten. Abattoir stelt zijn ruimte ter beschikking. Zeker tot 2015 trekt Vlaanderen jaarlijks 75.000 euro per jaar uit voor vzw Cultureghem die mee op zoek gaat naar een kwalitatieve invulling van het terrein(zie inzet) en ondermeer ook de jongeren uit Kuregem helpt er hun plek te vinden.

De jongens zitten buiten op een omgekeerde colabak. Ze twijfelen of ze voor de opening in september een sportevenement willen of een muziekfestival. ‘Het moet vooral iets zijn voor kinderen uit de buurt’, zegt Marwan Azoum (18), die op de sportschool zit. ‘Zij zijn onze doelgroep. We willen hen de kansen geven die wij nooit gehad hebben.’

Problemen

Salah, Abdel, Marwan en de andere jongens kennen elkaar al lang. Ze zijn allemaal opgegroeid in Anderlecht. Vroeger hingen ze vaak op straat rond. ‘Niemand zag ons graag komen’, zegt Salah. ‘We hadden wel eens wat problemen. Dit is geen gemakkelijke wijk. Wildplassen en zo van die dingen, dat gebeurt hier wel.’

Een andere jongen geeft hem een stomp. ‘Dat moet je niet zeggen’, zegt Marwan. ‘Het gaat hier cool worden. Ik heb zin om me te engageren. Dit wordt een echte jeugdbeweging.’

Hij is de enige van de groep die als kind een paar jaar in de scouts heeft gezeten. ‘Ik weet niet hoe het komt, maar op de een of andere manier deden wij dat niet’, zegt Abdel, die wel vaak ging sporten. ‘Lopen langs het kanaal, zwemmen of boksen. Scouts, dat was voor andere kinderen. Misschien moeten als eerste activiteit van onze jeugdbeweging de Olympische Spelen van Kuregem organiseren.’

Eva De Baerdemaeker van vzw Cultureghem probeert de jongens zoveel mogelijk vrijheid te geven in wat ze willen doen. ‘Wij zijn geen jeugdwerkers’, zegt ze. ‘Dit project is heel organisch gegroeid. We merken dat de jongeren vooral een plek nodig hebben, om iets te bouwen. Dat is ook letterlijk constructief.’

Voorlopig kunnen de jongeren, vandaag zijn ze met een tiental, enkel overdag naar hun jeugdhuis. De bedoeling is dat het op termijn ook ‘s avonds open zal zijn. ‘We willen hen stap per stap meer verantwoordelijkheid geven’, zegt De Baerdemaeker.

Naast het sjorwerk heeft het jeugdhuis ook twee lokalen in een aanpalende oude garage. Eén dient om te chillen, het andere willen de jongens volgend jaar inrichten om huiswerk te maken. Eva De Baerdemaeker wil dan ook meisjes uitnodigen, want dat is momenteel nog een werkpunt in de jeugdbeweging.

IJskast

En er is nog meer werk aan de winkel in het kersvers jeugdhuis. Voor de opening moeten de jongens nog op zoek naar een nieuwe ijskast. Ze hadden er een gevonden op straat en opgelapt, maar hun ijskast werd vorige week gestolen. ‘Een tegenvaller’, zegt Marwan. ‘Maar we hebben iets bijgeleerd: sloten op de deur zijn belangrijk.’

© 2014 Corelio

Un endroit de rencontre et de partage où tout le monde est le bienvenu.


Une dizaine d'actions et des événements pour se réapproprier les rues de Bruxelles. Tu ne sais pas trop où aller ? ⬇

Découvre...

Cultureghem

Notre équipe

Toutes nos actions

Notre histoire
Rue Ropsy Chaudron 24,
1070 Anderlecht

Une question ?

8 + 6 =

Nos actions sont réparties en trois catégories →


"Se réapproprier l’espace publique avec entraide et inclusivité pour une ville plus humaine."

People

Les initiatives qui rapprochent

OMTA

Recréer des liens à
travers l’art/culture.

LOKET

Co-créer sans limites.

dreamteam

Fais partie du
changement.

Space

Créer du lien et des opportunités

ketmet

La plus grande et surprenante pleine de
jeux de Bruxelles.

GRNS

Crée un espace de rencontre et partage
dans ton quartier.

vadrouille

Transforme ta
rue pour une
journée.

Food

Nourriture saine qui crée du lien

dreamkitchen

Le resto solidaire.

collectmet

Prends action contre le gaspillage alimentaire.

kookmet

Découvre d’autres perspectives à
travers la cuisine.

Ici, il se passe toujours quelque chose !


À Cultureghem, il y a des événements toutes les semaines. Des actions récurrentes sur lesquels tu peux toujours compter et plein d'autres chouettes événements.

Prochain événements

No event found!

Voir tous
les événements

Voir actions
récurrentes

Actualité

pARTy, notre nouveau projet autour de l’éducation artistique

pARTy est un nouveau projet au sein de Cultureghem, c'est une fête vibrante organisée par Cultureghem, MUS-E Belgium, et la Maison de l'Enfance d'Anderlecht, transformant l'éducation artistique à Kuregem en un creuset de travail jeunesse, culture, et bien-être social....

C PARTI le mercredi 24 avril

C PARTI pour une nouvelle saison exceptionnelle, alors rejoignez-nous le 24 avril 2024 pour une journée en fête ! C'est l'occasion idéale pour célébrer les beaux jours qui arrivent, jouer dans l'espace public, partager de la bonne nourriture et de bons moments, et...

Mobilisation contre la précarité alimentaire: Notre système alimentaire aux soins palliatifs!?

Dans le cadre du Festival de la transition alimentaire: Nourrir Bruxelles, le Collectif du Gratin de la Colère (dont Cultureghem fait partie avec une dizaine d’autres organisations) organise une mobilisation le 11 avril pour mettre en lumière les défaillances de notre...

Venez cuisiner avec nous au KOOKMET ! (dernières places)

KOOKMET est un projet dans lequel des classes maternelles, primaires, secondaires et supérieures suivent un atelier éducatif et unique sur l'alimentation. Mais vous pouvez aussi venir cuisiner avec vos collègues. KOOKMET, c'est la cuisine en plein air, un lieu de...

Lancement du projet Mangu Sane !

C'est le lancement du projet MANGU SANE, un projet qui vise à rendre accessible une nourriture de qualité et durable à toutes et à tous. Chaque jeudi, VRAC et la DREAMKITCHEN s'unissent afin de promouvoir ce réseau qui permet d'obtenir des produits bios, durables et...

Voir toutes les articles

Notre instagram

Suis-nous sur Insta !

Nos activités sont réparties en trois catégories →


Toutes les activités présentes sur ta droite on la même vision :
Se réappropriant l’espace publique avec entraide et inclusivité afin de créer une ville plus humaine.

People

Les initiatives qui rapprochent.

OMTA

Recréer des liens à travers l’art/culture.

LOCKET

Co-créer sans limites.

dreamteam

Fais Partie du changement.

Space

Créer du lien et des opportunités.
ketmet

La plus grande et surprenante pleine de jeux de Bruxelles.

GRNS

Crée un espace de rencontre et partage dans ton quartier.

vadrouille

Transforme ta rue pour une journée.

Food

Nourriture durable qui créer du lien.
dreamkitchen

Le resto où tu peux passer de cuisinier à serveur à client.

collectmet

Prends action
contre le gaspillage alimentaire.

kookmet

Découvre d’autres perspectives à
travers la cuisine