GRNS

Met GRNS gaan we op zoek naar nieuwe plekken. De grens tussen Brussel en Vlaanderen, de grens tussen een school en de buurt errond, de grens tussen mensen in gedeelde plekken…

We gaan op zoek naar hoe we van zichtbare en onzichtbare grenzen, ontmoetingsplekken kunnen maken. Hoe we de grens kunnen gebruiken om mensen niet van elkaar weg, maar naar elkaar toe te brengen.

GRNS is meer dan een taalgrens, meer dan een geografische of emotionele grens, GRNS is ook een grijns. Een glimlach, soms liefdevol, soms spottend, een grijnzen om stippellijnen op papier die vaak nog te ver weg staan van de realiteit. Het is onze zoektocht om die realiteit op een eenvoudige manier te verduidelijken, te visualiseren.

GRNS is een zoektocht naar die plekken. Na een eerste project op Abattoir, gaan we op zoek naar nieuwe uitdagingen, nieuwe linken, nieuwe gronden, een nieuwe inspiratiebron. Eens wij een geschikte locatie vinden, of de locatie ons, gaan we met die plek aan de slag. Nooit alleen, altijd met lokale partners en met mensen. We testen onze recepten van Abattoir uit en experimenteren met nieuwe ingrediënten.

We betrekken partners, spelen de rol van matchmaker, pakken de plek samen met omwonenden en gebruikers aan. Aan het einde van het traject laten we een spoor achter. Geen grijze stippellijn, geen barelen of checkpoints, maar een lichtbaken, een vuurtoren. Een ruimte die mensen aantrekt, ontmoeting faciliteert

KORO

Een plek voor ontmoeting, een plaats waar we levensverhalen delen en op een gemeenschappelijke toekomst broeden.

Koro ligt op de hoek van de Albert II-laan en de George Matheusstraat. Ook het Noordstation is vlakbij, een belangrijke toegangspoort voor toeristen en pendelaars. Daarnaast ligt het Maximiliaanpark, de laatste jaren de Brusselse symboolplek voor de vluchtelingenproblematiek. Onze plek ligt dus op een kruispunt voor bewoners, pendelaars en nieuwkomers. Ze is uitermate geschikt om een mengplek te worden, met verschillende perspectieven op de stad, verschillende belangen en verschillende talenten. 

Bovendien staat de ruimte op dit moment leeg – met ons project geven we een positieve, zinvolle invulling aan één van de vele nieuwe onbenutte plekken in de wijk. De flexibiliteit en mobiliteit van onze inrichting (mobiele keukens, meubels op wieltjes, tijdelijke artistieke installaties,…) dragen ook bij tot een slim en uitnodigend ruimtegebruik – de boodschap is duidelijk: mensen, gelieve deze ruimte mee te gebruiken, te ontwerpen, te veranderen! 

Wij nodigen uit op drie manieren:

  • Kom en proef onze heerlijke soep!

  • Neem deel aan ongewone, open gesprekken die inspireren tot nieuwe perspectieven over samenleven met onze dreamteam van KOOKMET, BARATTOIR en COLLECTMET.

  • Deel je ideeën in onze prikkelende co-creatieve expositieruimte

Volg KORO of facebook.

Meer info op https://empoweringstories.org/activities/ 

GRNS LEO

GRNS LEO moet een plek worden voor mensen, door mensen. Een plek waar leerlingen hun talenten kunnen uitspelen, waar de buurt elkaar kan ontmoeten en waar bruggen worden gebouwd tussen school en samenleving.
 
De eerste stap is de grens doorbreken. We ontwikkelen een kleine module die zich nestelt op de grens tussen speelplaats/inkom en de parvis voor de school. De structuur is doordacht, licht en modulair. We bedenken ze samen met de “bewoners”. We vullen ze in op hun maat.
 
De structuur wordt gebouwd. Leerlingen, ouders en buurt zien de eerste tastbare resultaten van het traject.
 
Tijd om hen aan het werk te zetten. We bedenken en ontwikkelen samen de inhoud voor de legoblokken.
 
We leggen linken naar lokale partners en delen ruimte. We testen, sturen bij en werken af.