Ons lievelingsinstrument om mensen samen te brengen

Met gezonde, betaalbare voeding en enkele bijzonder funky mobiele keukens, bouwen we elke week opnieuw het meest aantrekkelijke pop-up restaurant van de stad. We werken met de meest diverse organisaties, nodigen de marktbezoekers uit aan onze tafel, brengen Brusselse en Vlaamse klasjes met mekaar in contact en laten de stad zien zoals ze is.

KOOKMET werkt domeinoverschrijdend, speelt in op gezondheid, duurzaamheid, sociale vaardigheden, legt de meest extreme verbindingen en weerspiegelt als geen ander de unieke Brusselse realiteitKOOKMET is met je groep heerlijk en gezond koken met onverkochte groenten en fruit van de grootste markt van Brussel. Samen met jullie stellen we op basis van de oogst van de vorige dag een evenwichtig, gezond, maar vooral lekker menu samen. 
NIEUW! vanaf schooljaar 2018 – 2019. Op maandag is er KOOKMET Recup, op vrijdag is er KOOKMET Classic. Beide worden als educatief aanbod erkend en terugbetaald via deze subsidielijnen voor scholen.

We moedigen bedrijven aan bij ons langs te komen met hun TEAM en nodigen buurtscholen en kansengroepen in hun naam uit om samen boodschappen te doen, te koken en te eten.

KOOKMET RECUP

Op KOOKMET Recup vecht je samen met ons tegen voedselverspilling, maak je ongedwongen kennis met mensen in armoede, leer je meer over het fenomeen FOODWASTE en ontdek je dat samen koken en eten eenvoudigweg leuk is.

Op maandag, rollen we onze mobiele keukens naar de verdeelplek van ons project COLLECTMET, waar wekelijks mensen in armoede een tas vol onverkochte groenten en fruit komen ophalen. Nodig hen gerust uit om samen met jullie te koken of te eten en maak zo van jullie KOOKMETtafel de warmste en grootste gastentafel van Brussel.

Info

We bieden deze ateliers het liefst aan op maandag en vrijdag, maar ook op andere dagen zijn er tal van mogelijkheden.

Inschrijven voor KOOKMET doe je via deze link.

Het handboek bij KOOKMET voor leerkrachten en begeleiders vind je hier.

We hebben ook lespakketten ontwikkelt over de thema’s waarmee we aan de slag gaan tijdens KOOKMET.
Deze lespakketten kunnen in de klas gebruikt worden als voorbereiding op KOOKMET of als verwerkingsmoment achteraf.
Zie hieronder de thema’s met de linken naar de verschillende lespakketten:

– Les 1 – Grondstoffen

– Les 2 – Voedselverspilling

– Les 3 – Seizoensgebonden groenten

– Les 4 – Ecologische voetafdruk

KOOKMET voor scholen

KOOKMET RECUP

NIEUW! vanaf schooljaar 2018 – 2019

KOOKMET Recup is met je klas heerlijk en gezond koken met onverkochte groenten en fruit van de grootste markt van Brussel. Samen met jullie stellen we op basis van de oogst van de vorige dag een evenwichtig, gezond, maar vooral lekker menu samen. 

We rollen onze mobiele keukens naar de verdeelplek van ons project COLLECTMET, waar wekelijks mensen in armoede een tas vol onverkochte groenten en fruit komen ophalen. Nodig hen gerust uit om samen met jullie te koken of te eten en maak zo van jullie KOOKMETtafel de warmste en grootste gastentafel van Brussel.

Op KOOKMET Recup vecht je samen met ons tegen voedselverspilling, maak je ongedwongen kennis met mensen in armoede, leer je meer over het fenomeen FOODWASTE en ontdek je dat samen koken en eten eenvoudigweg leuk is.

KOOKMET CLASSIC

Op speelse wijze komen leerlingen in contact met toegankelijke gezonde voeding. In de KOOKMETKLAS komen ze van KOOKMETMEESTER Philippe alles te weten over duurzame en seizoensgebonden eten. Daarna trekt iedereen met herbruikbare marktzakken naar de groente- en fruitkraampjes van de grootste markt van Brussel: Abattoir! Met slechts 2€ per deelnemer kopen ze alle ingrediënten die nodig zijn om een gezond, lekker en bijzonder funky 3-gangenmenu op tafel te toveren. 1€ voor zichzelf, 1€ om de maaltijd te delen met iemand anders.

Het koken zelf doen we op zelfontworpen mobiele keukens op de markt. Onze KOOKMETCHEFS begeleiden het hakken, snijden, roeren en mixen. Rond het middaguur staat er een heerlijke maaltijd op onze lange gastentafel te dampen. We schuiven samen met de marktbezoekers die we ontmoetten onze voeten onder tafel en nemen de tijd om samen te genieten van al deze smaken, kleuren en geuren. Daarna wassen we af en hernemen we wat we allemaal geleerd hebben. Met volle magen, blije gezichten en nieuwe inzichten keert iedereen terug naar huis.

Na KOOKMET krijg je dit mooie krantje van je dag voor in de klas.

VOOR WIE?

Alle scholen (zowel lagere tot heel erg hoge) zijn welkom.

WANNEER?

CLASSIC: Elke vrijdag van 9u30 tot 14u, tijdens de wekelijkse markt op Abattoir.  

RECUP: Elke maandag van 9u30 tot 14u

Wil je graag op een andere dag langskomen, neem contact met ons op via info@cultureghem.be en we bekijken samen wat we kunnen doen.

PRIJS?

250€ per groep tot 25 lln voor de begeleiding, materiaal en het gebruik van de mobiele keukens + 2€ pp voor de ingrediënten (enkel KOOKMET Classic)

Brusselse Nederlandstalige scholen kunnen KOOKMET integraal terugbetaald krijgen via de VGC.

Dat kan hier bij VGC Onderwijs, maar ook hier bij VGC Gezondheid, indien je bezoek kadert in een groter gezondheidsproject op school.

De VGC werkt sinds kort met een digitaal subsidieloket. Via dit loket kunt u subsidies aanvragen en de stand van zaken van uw subsidiedossier volgen.

Hulp nodig bij het invullen van de aanvraag? Laat het ons zeker weten!

Reserveren?

Een KOOKMET aanvragen doe je met dit formulier.

Heb je nog vragen, mail naar info@cultureghem.be.

Wil je meteen aan de slag met je klas rond het thema gezonde voeding:

Voor KOOKMET CLASSIC, lees ons kookmethandboek boordevol tips & tricks om je leerlingen onder te dompelen in de heerlijke wereld van KOOKMET.

Binnenkort is er ook een handboek beschikbaar voor KOOKMET RECUP.

MEER CULTUREGHEM IN DE KLAS?

Ontdek ons volledig educatief aanbod hier.

TRANSPORT

Scholen uit Vlaanderen kunnen dankzij dynamoOPWEG gratis met de bus en de tram van DE LIJN naar KOOKMET. Meer info vind je hier

Teambuild voor pro's

Bij Cultureghem bouwen we aan de stad van onderuit. En jij mag meedoen!

KOOKMET is ons lievelingsinstrument om mensen samen te brengen. Met gezonde, betaalbare voeding en enkele bijzonder funky mobiele keukens, bouwen we elke week opnieuw het meest aantrekkelijke pop-up restaurant van de stad. Onze tafels worden niet alleen bezocht door de duizenden marktbezoekers met hun honderden verschillende nationaliteiten, we maken ook graag plaats voor scholen, partners, organisaties, bedrijven, … die een dagje mee willen komen genieten van de magie van KOOKMET.

Denk je dat wij samen een interessante dag voor je team in mekaar kunnen boksen? Wij zijn er nu al van overtuigd dat je aan het juiste adres bent.

Bekijk onze sfeerfoto’s op de Facebookpagina.
Meer info en testimonials vind je hier.
Voor een prijsofferte vul je dit aanvraagformulier in.
 
Voor referenties kan je terecht bij deze TEAMS:

 • Stafdiensten Vlaamse Overheid
 • Stafdiensten VGC
 • Triodos
 • Veolia
 • VTK
 • KERN Brussel (Alumni KUL)
 • Welzijnszorg vzw
 • Overlegplatform Culturele Centra DE RAND, Pajottenland-Zennevallei
 • Onderwijscentrum Brussel
 • PASAR vzw
 • Gemeente Anderlecht
 • Christelijke Mutualiteiten
 • Tracé
 • Akkanto
 • Roche